Snertwandeling 24 februari

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Op zaterdag ochtend 9u verzamelden een mooie groep van 15 mensen bij het Joe Mann Paviljoen in Best voor een wandeling met gids. In deze groep een mengeling van leden en aspirant leden, oud en jong, man en vrouw, man met kinderen. De gids – Tom – is lid van Remember September en weet alles van operatie Market Garden en zeker in de regio rond Eindhoven.

Al gauw gaan we naar het eerste herdenkingspunt. Daar begint het indrukwekkende verhaal van de 148 parachutisten die op 17 september zijn geland in de eerste shift op de Sonse Heide. 1 peloton wordt er op uit gestuurd om de brug bij Son veilig te stellen maar stuit daar op een 400 Duitsers die toevallig daar zijn. Een hevig gevecht begint. Je begrijpt dat de bewapening van een parachutist beperkt is. Velen laten het leven en er wordt zo’n 48 uur gevochten.

We gaan van punt naar punt en volgen hiermee de weg die de Amerikanen van de Flying Eagles (101 Airborne) hebben afgelegd. Ik schat dat het een kilometer is. Door het persoonlijke detail in de verhaallijn komt het goed binnen en houdt het de aandacht vast. Op weg naar de lunch in het paviljoen krijgen we onze eigen uitdaging te pakken: water! Er staat zoveel water dat we enkele kilometers om hebben moeten lopen om bij het paviljoen terug te keren. Eenmaal daar gekomen, staat er lekkere koffie klaar en krijgen we soep met brood geserveerd. Zeer mooie dag!

Ben jij er de volgende keer ook bij?