Commando Kevin van de Rijdt krijgt eerbetoon

Commando Kevin van de Rijdt krijgt eerbetoon boven de Nederlandse snelweg A58 bij Tilburg.

 

Op dinsdag 16 juni zijn 2 viaducten in onze gemeente vernoemd naar omgekomen militairen. De brug Heukelomseweg in Berkel-Enschot draagt de naam van Eerste-luitenant Tom Krist en de brug Abcoven die van Korporaal Kevin van de Rijdt.

De in 2009 gesneuvelde commando Kevin van de Rijdt heeft in zijn geboorteplaats Venray een plantsoen naar hem vernoemd gekregen. Het straatnaambord van het Kevin van de Rijdtplantsoen werd op 4 mei tijdens de dodenherdenking onthuld.

Task Force 55
Op 6 september 2009 was de speciale eenheid Task Force 55 in Afghanistan op verkenning nabij het oord Dzangal. Op enig moment raakte de eenheid verwikkeld in een hevig vuurgevecht met vijandelijke strijders en werd de eenheid gedwongen zich terug te trekken. Tijdens deze manoeuvre werd korporaal Van de Rijdt dodelijk getroffen. Een aantal leden van de Task Force 55 bracht onder vijandelijk vuur, met gevaar voor eigen leven, het lichaam van Kevin terug naar de eigen linie.

Kevin van de Rijdtplantsoen
Kevin van de Rijdtplantsoen 

 

1 Kevin Memorial March 2016

Ter gelegenheid van de herdenking van Kevin van de Rijdt heeft de eerste Kevin Memorial March plaatsgevonden in 2016.

In de nationale media is hier uitgebreid aandacht aan besteed.

2 Kevin Memorial March 2019

Kevin van de Rijdt kwam om op 6 september 2009 tijdens de missie van ‘Taskforce 55’ in Uruzgan en betaalde daardoor de hoogste prijs.

Om het offer van zowel Kevin als zijn nabestaanden niet ongemerkt voorbij te laten gaan werd het initiatief genomen van de ‘Kevin Memorial March’. 6 september 2019 zal in het teken staan van de ‘2e Kevin Memorial March’. Deze tocht van circa 75 km wordt onder andere georganiseerd door de RV-SSVCIE-KCT in samenwerking met de Commando Wandel Stichting. Daarnaast draagt menig Korpslid zijn/haar steentje bij in de ondersteuning. De organisatie verloopt in nauw overleg met de familie en De Commandostichting.

Startpunt

Het deelnemersbestand aan de wandeltocht zal bestaan uit familie, vriend(inn)en en (oud)leden van het Korps Commandotroepen. De deelnemers komen op 5 september 2019 om 19.00u bijeen bij ‘Theatercafé de Artiest’ te Venray. Hiervandaan worden zij per bus naar het startpunt gebracht, de rustplaats van commando Bakhuis Rozeboom te Oosterbeek. Het doel is om op 6 september 2019 rond 17.00u te eindigen bij het ‘Kevin van de Rijdt plantsoen’ te Venray, waar er gezamenlijk zal worden stilgestaan bij het overlijden van Kevin.

Het doel van de wandeltocht is om Kevin te herdenken. Daarnaast is deze tocht ook bedoeld om de familie en vrienden van Kevin een hart onder de riem te steken en waar mogelijk het gemis (al is het maar voor even) te verzachten. Het maximum aantal deelnemers is voor dit jaar vastgesteld op 75.